Geïnspireerd Teamwork

Geïnspireerd Teamwork

Geschreven door Ronald

De uitdaging in het Nieuwe Normaal

In de 8 maanden nadat Corona ons een collectieve wereldwijde cultuurshock bracht is er veel gebeurd in de manier waar op we leven en werken. Nog steeds is er veel onduidelijk over de situatie waarin we ons bevinden, worden we nog steeds met nieuwe maatregelen geconfronteerd en hebben we nog geen beeld over hoe de toekomst na deze pandemie er uit zal zien.

Wat we wel zien is dat de manier waarop we samenwerken in veel gevallen drastisch is veranderd. Nu er vooral vanuit huis gewerkt wordt ervaren we enerzijds de voordelen van meer flexibiliteit en aan de andere kant bouwt de druk en stress zich geleidelijk aan verder op.

Voor velen van ons betekent thuiswerken dat we onze tijd vooral achter onze computer doorbrengen. De dagen zich met eindeloze (video)calls en de momenten van echte verbinding en ontspanning zijn nagenoeg verdwenen.

Uit CNV-onderzoek onder ruim 1500 leden blijkt dat werknemers door de langdurige coronacrisis met steeds meer (psychische) problemen kampen. Zo ervaart 29 procent van de werkenden meer werkstress dan voor de corona-uitbraak. Daarnaast doet 39 procent zijn werk met minder plezier en 21 procent zegt dat de sfeer op het werk grimmiger wordt.

Tijd om in beweging te komen

Veel bedrijven en managers zijn zich bewust van de bovenstaande risico’s. Er zijn ontzettend veel mooie initiatieven op gang gekomen. Deze variëren van het meer aandacht hebben voor teamleden die het moeilijk hebben, tot het organiseren van digitale borrels, online strategische team sessies en het bieden van ondersteuning met digitale tools als Zoom en Trello.

Maar de vraag is in hoeverre dit ook daadwerkelijk oplossingen zijn voor de verandering waar we nu mee te maken hebben.

“Hoe gaan we vorm geven aan een manier van samenwerken die we niet alleen kunnen volhouden, maar ook willen volhouden?”

Anders gezegd, alleen een pleister op de wonden is niet voldoende. Het is tijd om samen een basis te gaan leggen voor geïnspireerd en effectief teamwork in onze nieuwe toekomst.

Corona cultuurshock

De Corona pandemie zal voor een blijvende verandering in onze manier van werken zorgen. Om vooruit te kunnen komen is het dus belangrijk om te kijken wat er nu eigenlijk gebeurd is. De corona crisis lijkt nog lang niet voorbij, maar we kunnen al wel aan de slag met wat we als persoon, team en als organisatie al geleerd hebben.

Jitske Kramer heeft de fases die we doorlopen in deze crisis mooi uitgebeeld in de onderstaande grafiek.

Coach+Utrecht+Coaching+team+coaching+high+performance+coach+persoonlijk+leiderschap

Aanloop- & Honeymoon fase

De bovenstaande grafiek laat mooi zien hoe velen van ons na de aanloopfase, waarin we geconfronteerd werden met het totaal verdwijnen van onze dagelijkse routine, ook een klein beetje verliefd werden op de mooie dingen die de crisis ons ook bracht.

In de honeymoon fase genoot ik zelf bijvoorbeeld van de lege straten en de vrijheid van sociale verplichtingen. Het was eigenlijk ook best lekker om met een klant te kunnen video bellen vanuit mijn eigen huis. Ontzettend efficiënt en heerlijk even zonder die vervelende files.

De eerste Cultuurshock: “deal with it”

Toen het nieuwe er wel van af was kwamen we in de eerste cultuurshock terecht. We begonnen ons oude leven te missen. Om toch zo goed mogelijk om te gaan met de uitdagingen probeerden we een nieuw ritme te vinden en ontdekten we hoe we vanuit huis toch ons werk konden blijven doen. We leerden massaal hoe we konden communiceren met video bellen en hiaten in processen werden keurig gedicht met nieuwe digitale project management tools.

De mentale Cultuurshock: de twijfel slaat toe

Net toen we dachten onze draai weer gevonden te hebben begon er toch iets te knagen. Natuurlijk, het werk ging eigenlijk gewoon door, er staat genoeg te doen op het Trello board, en met de vele video calls is er ook aan communicatie geen gebrek. Maar is dit nou echt wat we willen?

Deze tweede cultuurshock is meer een mentale klap. Alle aannames waar we ons leven en onze manier van werken op gebaseerd hebben staan ineens ter discussie. We worden geconfronteerd met onze diepste overtuigingen. Hoe moeten we hier mee omgaan als dit blijvend is? In deze fase is hard doorwerken en deze periode overleven alleen niet meer voldoende. Het is nodig om het gesprek met jezelf en met elkaar aan te gaan. Door open je twijfels te delen en met elkaar een weg vooruit te vinden.

Nieuw verhaal

Misschien vraag je je af of het toch niet beter is om te wachten. Of het oude normaal nog terug komt. Maar in vele opzichten was dat oude normaal ook helemaal niet zo ideaal. Denk aan die eindeloze vergaderingen op kantoor, het massaal samen in de file staan, of de vaak beperkte flexibiliteit tussen werk en privé.

Wil je daar nog wel naar terug? En de rest van het team?

“Er is simpelweg te veel veranderd en er is veel in ons losgemaakt. We kunnen niet terug. ”

Vasthouden aan de hoop dat het oude normaal terug zal keren is een garantie op wat Jitske Kramer beschrijft als de ‘terugkeershock’. Veel van onze hoop zal nostalgie blijken te zijn. En doordat een nieuw perspectief ontbreekt zal deze cultuurshock mogelijk zelfs de zwaarste zijn.

We zijn op zoek naar een nieuw verhaal, het is tijd om sommige dingen los te laten en ons verhaal te herschrijven. Het is tijd om zelf vorm te gaan geven aan wezenlijke verandering. Rekening houdend met de continu veranderende omstandigheden, maar ook met onze persoonlijke en professionele motivaties en waarden als leidraad.

Goed nieuws

Het goede nieuws is dat we in de afgelopen 8 maanden meer over onze diepste overtuigingen, waarden en dromen hebben geleerd dan ooit tevoren.

Wat heeft Corona blootgelegd aan verborgen problemen in onze manier van samenwerken? Wat hebben we ontdekt dat echt belangrijk is voor ons om op een inspirerende manier samen te kunnen werken? Wat betekent dat voor hoe we de samenwerking in de toekomst voor ons zien? En wat betekent dat ook de manier waarop wij communiceren met elkaar? En voor het leiderschap dat nodig is?

Niet uitstellen!

Ik hoor je bijna denken: “ja goed idee, hier moet ik volgend jaar als de drukte voorbij is echt wat mee doen”. Ik begrijp het. Maar dat is geen goed idee.

Nu weten we dat waarschijnlijk 39% van jouw teamleden zijn werk met minder plezier doet. Dat zal zich zonder meer vertalen in een lagere productiviteit en minder innovatief vermogen. En we weten ook dat als je leiding geeft aan een team van 8 mensen er waarschijnlijk voor 2 teamleden een burn-out dreigt.

“Zelfs in jouw team? Ja. Ook in jouw team. ”

Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk in gesprek te gaan over de ervaringen van jouw teamleden, elkaar daar in te erkennen en samen te leren wat er nodig is om het team weer in zijn kracht te zetten. Zo ontstaat er onmiddellijk een nieuwe, meer hoopvolle energie. Die energie is hard nodig om ook in de toekomst samen succesvol te zijn.

Aan de slag?

Ben je benieuwd hoe jij met jouw team hier vorm aan kan geven? Dan biedt het programma ‘Geïnspireerd en Effectief Teamwork in het Nieuwe Normaal’ mogelijk verdere inspiratie. Dit programma bestaat uit 6 high impact modules die volledig zijn afgestemd op teamwork in het nieuwe normaal.

Omdat elk team anders is maak ik uiteraard ook graag tijd voor een vrijblijvend adviesgesprek. Vanuit mijn expertise als teamcoach, mijn jarenlange ervaring in het leiden van teams op afstand, en als buitenstaander met een frisse blik denk ik met je mee. Uiteraard deel ik ook mijn ervaringen en ontvang je na afloop van ons gesprek 3 persoonlijke tips waar je met jouw team direct mee aan de slag kunt.

Artikel delen:

Klaar voor de volgende stap?

Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek