blue orange

Benut het potentieel tussen de polariteiten

Geschreven door Ronald

Vergroot jouw impact: benut het potentieel tussen de polariteiten

Bij sterke leiders denken we al snel aan leidinggevenden die krachtig overkomen. Zowel in hun houding als in hun woorden is geen ruimte voor twijfel. Ze hebben een duidelijke visie die ze ten alle tijden kunnen verdedigen op basis van ijzersterke argumenten. Ze geven duidelijk aan hoe het moet én hoe het niet moet. Zwart Wit.

Maar de wereld waarin wij ons als individuen en organisaties op dit moment bevinden wordt gekenmerkt door een hoge mate van verandering, onzekerheid, complexiteit en dubbelzinnigheid. Deze VUCA* wereld vraagt om ander leiderschap.

De uitdagingen waar organisaties op dit moment voor staan vragen niet om één werkelijkheid of één gouden aanpak.

Het is simpelweg onmogelijk om alle complexiteit te overzien. Dat vraagt om leiderschap dat juist om kan gaan met al die complexiteit en de ogenschijnlijke tegenstellingen die daar bij horen. Omgaan dus met polariteiten die niet zonder elkaar kunnen. Er bestaat namelijk geen plus zonder min, geen winnen zonder verliezen, geen kracht zonder kwetsbaarheid.

Succesvolle leiders omarmen alle polariteiten

Succesvolle leiders omarmen alle polariteiten en zijn in staat om in elke situatie te kunnen handelen naar wat op dat moment nodig is. Soms betekent dat iets juist wél doen, op andere momenten betekent dat iets juist níét doen. Soms er dicht boven op zitten en soms juist loslaten.

Dat is natuurlijk spannend. Maar dat is hoe groeien werkt, dat doe je nu eenmaal buiten je comfortzone. Dus zet eens een eerste stap naar links of rechts, een stapje richting die andere polariteit. Kijk eens wat het effect is, op jouw impact, het team en de resultaten.

Meer weten?

Wil je meer weten hoe je jouw polariteiten als leider kunt benutten? Of wil je naar aanleiding van deze post vrijblijvend sparren over het onderwerp leiderschap?

Maak dan gerust een afspraak via het afspraakformulier of stuur een email naar ronald@state-of-orange.nl

Artikel delen:

Klaar voor de volgende stap?

Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek