Energieke & Bevlogen teams

Energieke & Bevlogen teams

Geschreven door Ronald

Sportmentaliteit

Leven als een topsporter is voor mij altijd de ultieme droom geweest. Nu gaan sommige sporten mij wel lekker af, maar de topsport is voor mij niet weggelegd. Toch houdt me dat niet tegen om deze droom na te jagen.

Wat ik namelijk wel kan is leven met een sportmentaliteit. De overtuiging hebben dat ik nog altijd beter kan. Volledige gefocust zijn op het neerzetten van een voor mij buitengewone prestatie.

Messi-momentje

En ik ben niet de enige! Wekelijks hijs ik me met vele andere hardwerkende mannen en vrouwen in een flitsend lycra pakje om vervolgens in hele pelotons door de polder en over dijken razen. Soms lekker in de zon met de wind in de rug, maar vaak ook beukend tegen de wind in en de kou trotserend. Op weg naar dat heerlijke gevoel van voldoening!

Die energie en passie hebben we al vanaf onze jeugd. Elk weekend is er wel een jongetje dat een echt Messi-momentje heeft als hij een wereldgoal scoort en het shirt daarna over z’n oren trekt. Of geeft mijn dochter van negen bij de hockey een messcherpe assist, waarna zij juichend als een jonge Naomi van As high five’s doet met haar teamgenootjes.

Bevlogenheid

Díe energie en bevlogenheid, dat is het leven voor mij. En omdat we 50% van onze wakkere uren aan het werk zijn zoek ik dat ook in mijn carrière. En ik heb gezocht!

Ik begon als financiële controller in een Philips fabriek. Daarna speurde ik in verschillende rollen de wereld af naar nieuwe kansen. Consumenten onderzoek in China over welke sapjes ze wilden maken, bij Braziliaanse moeders thuis op zoek naar het perfecte strijkijzer, en met Italianen de crème van espresso’s beoordelen op een manier waar een vinoloog trots op zou zijn.

Toen ik de kans kreeg om als general manager aan de slag te gaan in de sport industrie leek de cirkel rond.

Vol goede moed

En ja, ik maakte mooie stappen in mijn loopbaan. Maar regelmatig vroeg ik me af waar naartoe? En met wie deed ik dit eigenlijk?

Ik zag mezelf, net als veel van mijn collega’s en vrienden elke ochtend vol goede moed en met de beste bedoeling naar hun werk rijden. Om ’s avonds eerder licht gefrustreerd dan nog verder geïnspireerd weer naar huis te rijden. Ik zag ook dat sommige collega’s gewoon ‘hun ding’ deden.

Allemaal werknemers met een goede opleiding, talenten, en relevante ervaring. Maar vaak niet overtuigd dat wat ze doen echt impact heeft en dat hun potentie optimaal wordt benut.

In sport-outfit naar je werk

Ik begon met af te vragen wat er zou gebeuren als iedereen op het werk in hun sport-outfit zou binnenkomen. Met voetbalschoenen of die wielrenoutfit aan.

Met frisse energie, met een positieve houding omdat ze weten dat er elke training en in elk duel wat te leren valt. Met de overtuiging dat we altijd beter kunnen worden.

Wat zou er gebeuren als managers en teams begeleidt zouden worden zoals echte topsporters? Met een heel team van begeleiding?

Team spirit

Toen viel bij mij het kwartje. Dat team is er al! Als manager wist ik dat mijn belangrijkste rol was om een echt team gevoel te creëren.

Gebaseerd op vertrouwen, openheid, verantwoordelijkheid, en gericht op de intrinsieke motivatie van ieder teamlid om een bijdrage te leveren aan het teamresultaat. Maar ik heb ook in teams gewerkt waarin die team spirit er niet was, waarin we allemaal voor ons eigen doel gingen. Waar we mogelijkheden om van elkaar te leren en daarmee als team te groeien totaal onbenut lieten.

Wat als die teams en hun leiders zouden ervaren hoe veel leuker, inspirerende, en productiever hun werk zou zijn als ze het echt samen doen? Dat teams samen gaan werken zoals ze samen zouden sporten? Dat ze elkaar oppeppen om het nog beter te doen.

Dat wanneer een teamlid een penalty mist hij een knuffel krijgt omdat hij het wel probeerde. Dat we elkaar continu inspireren en aanmoedigen om onze grenzen verleggen?

Daar ontstond het idee van State of Orange. High performance teams bouwen waarmee je dromen realiseert.

Artikel delen:

Klaar voor de volgende stap?

Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek