State of Orange

State of Orange

Geschreven door Ronald

Mijn eerste werkdag herinner ik me nog goed. Niet dat ik die dag nou zo veel deed, want ik moest alles nog leren. Maar juist omdát ik alles nog moest leren. Een nieuwe start, alles onbekend, heel veel nog te leren, heel veel nog te bereiken. Ik stond AAN.

Hartslag omhoog

Waarschijnlijk ken je dat gevoel van toen je een promotie kreeg, op weg was naar een spannende date, of in aanloop naar een spannende wedstrijd. Dat moment dat je hartslag omhoog gaat. Je hebt kriebels in je buik, al je zintuigen staan open, en je hebt dat gevoel van “wat er ook gebeurt, ik ga er voor!”.

Dát gevoel, díe state of mind, die noem ik de State of Orange.

Dit blog gaat over leren en grenzen opzoeken. En natuurlijk ook: waarom Oranje?

Groene Zone: Ervaring & Persoonlijk leiderschap

Mijn inspiratie voor die naam komt voor mij uit de vele trainingsuren die ik op de racefiets heb gemaakt. Samen met vrienden trainen voor een grote sportieve uitdaging, vaak een lange wedstrijd race door de Alpen of de Pyreneeën.

Als je 15 uur per week op de fiets zit, dan wil je natuurlijk wel zeker weten dat je training ook echt helpt om beter te worden. Uiteraard gaat het bij fietsen om duurvermogen, je moet de rit namelijk wel uit kunnen fietsen. In het bedrijfsleven bouw je dat duurvermogen ook op, maar we noemen dat dan ervaring en persoonlijk leiderschap.

Je raakt gewend aan een bepaalde inspanning. Je spieren en hersenen bouwen routines op die je helpen om efficiënt en effectief om te gaan met de uitdagingen die je moet overwinnen om resultaten te boeken. Ik noem dat de groene zone.

Oranje Zone: Leren buiten je comfortzone

In de groene zone train je om een redelijk tempo lang vol te houden. Heel belangrijk, maar je gaat er niet bepaald sneller van fietsen! Daarvoor moet je op snelheid trainen.

Je spieren en hersenen leren om problemen op een andere manier op te lossen, nieuwe systemen aanspreken, de grenzen opzoeken zodat je optimaal kan leren.

Dat is de oranje zone. Daar komt creativiteit los, ontstaat innovatie, en je levert boven de verwachting van jezelf (en van de klant).

High performance organisaties zoeken continu die grens op. Met hoge intensiteit zo snel mogelijk leren en bijsturen. Dat is spannend, soms zelfs eng, maar een absolute voorwaarde om tot top prestaties te komen.

Het mooie is dat je dit niet alleen hoeft te doen. Alle topsporters hebben een heel team aan begeleiding die ondersteuning biedt om het maximale er uit te halen. High performance teams in organisaties doen hetzelfde binnen het team. Deze teams zijn divers, complementair, en weten het maximale uit elkaar te halen op basis van vertrouwen en een gedeelde ambitie.

Blauwe Zone: Evalueren en het borgen van succes

Werken en trainen in de Oranje zone geeft energie, maar het is ook intensief. Je kunt immers niet terugvallen op je routines. Daarom is het belangrijk om ook te herstellen.

Na een zware fietstocht ga je rustig uit fietsen en analyseer je hoe je de volgende keer nog beter kunt presteren. Bij intensieve projecten en veranderingen in je organisatie is het minstens zo belangrijk om te herstellen.

In deze fase evalueer je als team met elkaar wat goed ging en welke nieuwe inzichten er zijn. Natuurlijk evalueer je ook wat er de volgende keer beter zou kunnen of waar je als team mee wilt stoppen.

Deze evaluatie zorgt er voor dat de verandering een plek krijgt. Het team krijgt de kans om successen te borgen voordat er begonnen wordt met de volgende verandering.

Rode Zone: Korte termijn resultaten

Er is niets mis met af en toe in het rood gaan. Iedereen die zijn grenzen opzoekt gaat er ook wel eens overheen.

Een gevoel wat herkenbaar is als je midden in die belangrijke wedstrijd zit met je tanden in het wiel van de concurrent die voor je fietst. Of als het in je organisatie alle hens aan dek is om die ene deal uit het vuur te slepen. Pieken noemen we dat.

Soms ook wel lekker toch? Maar niet als je dat elke dag doet. Dat is vragen om problemen. Omdat het onmogelijk is om continu boven je kunnen te presteren zal de motivatie al snel uit het team vloeien.

Resultaten boeken in een State of Orange

Door te trainen in een State of Orange vergroot je de capaciteiten, snelheid en wendbaarheid van je team.

Omdat je organisatie gewend is aan verandering en uitdaging wordt het gemakkelijker om te herstellen als je toch een keer in het rood bent gegaan. Nog mooier is dat je niet zo vaak meer in het rood hoeft te gaan.

Je hebt namelijk al geanticipeerd op de nieuwe behoeftes van je klant en je organisatie schakelt vele malen sneller dan de concurrent als markt omstandigheden veranderen.

Met State of Orange bouw je high performance teams waarmee je dromen realiseert. Teams met maar één doel: resultaten boeken door het beste in elkaar naar boven halen!

Artikel delen:

Klaar voor de volgende stap?

Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek