De Zaag Scherp Houden

De Zaag Scherp Houden

Geschreven door Ronald

Als een vis op het droge

Onze wereld lijkt in slechts enkele dagen compleet veranderd. De scholen zijn dicht, sportvelden zijn leeg, en wie kan werkt vanuit huis.

De uitdagingen voor de teams die ik coach zijn groot. Teamleden missen de afstemming en verbinding met elkaar bij de koffie automaat of in vergaderingen. Management Teams worstelen om te voelen wat er nu echt speelt, en missen het om echt bij elkaar in de ogen te kunnen kijken. Ook de waterpolo dames die ik coach voelen zich als een vis op het droge, letterlijk, omdat ze het water niet meer in mogen. En de American Football mannen lopen tegen de muren van hun appartement op in plaats van een tackle te maken.

Houd de zaag scherp

In dit blog deel ik tips vanuit mijn ervaring als coach om zo positief mogelijk om te gaan met de huidige situatie. Om er straks samen sterker uit te komen. In het boek The 7 Habits of Highly Effective People schreef Stephen Covey in 1989 al over “de zaag scherp houden” als de zevende eigenschap van Effectief Leiderschap.

Juist nu is het belangrijk om de tijd te nemen om te vernieuwen. Houd de zaag scherp. Zorg er voor dat je investeert in jezelf, in je team. Onderhoud sociale contacten en zoek naar verbetering van je vaardigheden en in samenwerkingen. En zorg voor jezelf. Zorg voor beweging, leef gezond, mediteer, pak een nieuwe hobby op, wees empathisch en zorg voor elkaar.

Hier onder wat concrete tips waar je meteen mee aan de slag kunt!

TIP 1: Accepteer het samen

Om te beginnen is het belangrijk om de huidige situatie te accepteren. Accepteren dat doelstellingen niet gehaald worden en dat er negatieve, bijvoorbeeld financiële, consequenties zullen zijn.  Accepteren dat trainingen, workshops, evenementen en competities niet door kunnen gaan. Accepteren dat veel hard werk om dingen georganiseerd te krijgen nu voor niets is geweest.

Het belangrijk om hier met elkaar over te praten. Zorg er voor dat je weet van elkaar hoe de situatie voor iedereen is. Wat zijn de consequenties voor alle teamleden privé, op het werk, of voor die ene droom waarvoor jij of je teamleden al zo lang hard voor gewerkt hebben?

Verplaats je in de ander door de wereld te bekijken vanuit zijn invalshoek. Hierbij hoef je het niet altijd eens te zijn met elkaar, maar toon begrip voor wat de ander zegt.

Deze fase van gezamenlijke acceptatie zorgt er voor dat je als team bij elkaar blijft en dat je niet stil valt. Zodat je met elkaar vooruit kunt kijken.

“Don’t Quit. Suffer now and live the rest of your life as a champion”

— Mohammad Ali

TIP 2: Kijk naar de toekomst

De Corona crisis stelt ons allemaal voor nieuwe uitdagingen, maar aan deze crisis komt straks een einde. Wat wel overblijft zijn de vruchten van de enorme creativiteit en flexibiliteit die nu los komt in onze samenleving.

Daar waar ik voorheen moeite had om een vrije dag van mijn dochters op te vangen ben ik nu in staat om ze elke dag, waarschijnlijk wekenlang, bij hun huiswerk te begeleiden. Ook het onderwijs zien we nu een enorme digitale inhaalslag maken om thuisonderwijs mogelijk te maken.

Benut deze tijd van creativiteit en flexibiliteit. Belangrijk om daarbij ook een stap terug te doen en uit te zoomen. Neem als leider en als team de tijd om te praten over de richting die je op gaat. Wat is de gezamenlijke droom die het team heeft?

Maak die droom zo concreet mogelijk. Visualiseer hoe het realiseren van die droom er uit zou zien. Schrijf het op in een verhaal, teken deze samen, of maak een teamfoto om hem uit te beelden.

Dit moment van reflectie zorgt niet alleen voor duidelijke prioriteiten. Die gedeelde droom is ook brandstof voor nieuwe creativiteit en energie.

“Believe you can and you’re halfway there”

— Theodore Roosevelt

TIP 3: Stel je kwetsbaar op

Leiders en teams met een Growth Mindset stellen doelen die niet comfortabel voelen. Alleen doelstellingen waarvan je nu nog niet weet hoe je ze gaat realiseren zorgen er voor dat je gaat leren en je grenzen gaat verleggen.

Stel je daarom kwetsbaar op. In tijden van onzekerheid is de toekomst voor iedereen onzeker. Niemand heeft het antwoord. Maar we kunnen wel van elkaar leren. Juist daar vinden we synergieën in samenwerking en wordt er nieuwe waarde gecreëerd.

De huidige situatie zorgt er ook bij mij voor dat ik nieuwe uitdagingen tegen kom. Ik vraag daarom experts om me bij te scholen in de laatste digitale tools. Zo kan ik de communicatie binnen teams zo goed mogelijk in stand te houden. Omdat ik daar zo enthousiast over ben geworden ga ik nu ook coaching online aanbieden. En ik heb zelf mijn eerste vlog opgenomen (“aarghh, dat vind ik dus echt wel spannend!”).

Alle nieuwe leerervaringen in de State of Orange leiden weer tot iets nieuws. Persoonlijke en zakelijk groei volgt dan vanzelf!

Dus vraag juist nu anderen om hulp. Neem de tijd om vaste aannames ter discussie te stellen. Benader anderen die expert zijn of veel ervaring hebben op het gebied waar jij nog veel kunt leren. En natuurlijk luisteren, écht luisteren, naar wat jouw klanten te vertellen hebben.

“Waarom moeilijk doen als het samen kan?”

— Loesje

TIP 4: Doe een (High Performance) Scan

Bespreek met je team wat er voor nodig is om de gezamenlijke droom waar te maken. Wat wil je als team houden? Wat wil je als team achterlaten? Wat wil je als team leren? Je kunt dit doen door met je team in een open dialoog te gaan.

Of pak het grondig aan met een enquête binnen je team of in je organisatie om te kijken wat er leeft. Praktische tools zoals de High Performance Scan maken heel inzichtelijk waar je als organisatie en team mogelijkheden hebt om samen prettiger, effectiever en succesvoller samen kunt werken.

“Shoot for the moon, even if you miss it, you will land among the stars”

— Les Brown

TIP 5: Blijf (digitaal) met elkaar in contact

(Management)Teamleden, bestuursleden, vrijwilligers. Allemaal hebben we een behoefte om met elkaar in contact te zijn. Onderneem of stimuleer daarom initiatieven in jouw organisatie om met elkaar in contact te blijven.

De mogelijkheden om dit ook digitaal te doen zijn eindeloos en noodgedwongen beginnen we ze nu massaal te ontdekken. Dit weekend speelden wij met onze kinderen online bingo waarbij opa en oma via Zoom meededen. In plaats van naar de studio te gaan volgt mijn vrouw haar yoga lessen nu via een live-stream. En met een netwerk groep die voorheen moeilijk de tijd kon vinden om bij elkaar te komen heb ik nu wekelijks inspiratie video calls.

Dus zie dit moment ook als een kans om nieuwe manieren te vinden om met elkaar in contact te blijven. En om zo de social media strategie van je organisatie ook meteen een boost te geven.

“Social Media is a Contact Sport.”

— Margaret Malloy

Stralend falen

Ik hoop dat deze tips helpen om op een positieve manier invulling te geven aan deze lastige periode. Onthoudt dat je alleen door te falen ook echt echt je grenzen opzoekt. De sweet-spot voor optimaal leren ligt bij een slagingskans van 50-80%.

Ik wens je veel plezier en succes om stralend te falen! En ik doe uiteraard met je mee 😉

Met State of Orange ontwikkel je Persoonlijk Leiderschap & bouw je High Performance Teams waarmee je dromen realiseert. Teams met maar één doel: resultaten boeken door het beste in elkaar naar boven halen!

Artikel delen:

Klaar voor de volgende stap?

Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek